top of page

Vrouwencirkel

Lesgever: Katleen Alen

Wil je kennismaken met wat een vrouwencirkel is? Dan is dit iets voor jou!

 

We cirkelen 3 keer en wisselen uit aan de hand van de documentaire ‘The Godess Project’ (Holli Rae & Sara Landas, 2017). Dit is een inspirerende documentaire waarin meer dan 100 vrouwen van verschillende achtergronden en leeftijden hun ervaringen thematisch delen.

 

Het is een oud ritueel: vrouwen kwamen altijd al samen om elkaar echt te ont-moeten en ervaringen te delen. Toch is dit anders dan een vriendinnenclubje. Het is geen social talk, ook geen therapie.

 

Het is wel een warme en veilige ontmoetingsplek waar echt geluisterd wordt, niet om te reageren, maar om te begrijpen en te laten zijn. Een plek waar je delen mag wat er in je leeft aan gedachten, vragen, twijfels, verlangens, gevoelens, … thema’s waarbij een luisterend oor en begrip deugddoend zijn. 

 

Het is een uitnodiging om er gewoon jezelf te zijn, met alle kleine kantjes, ook de meest kwetsbare. Je hoeft er dus niet te komen als je beste zelf. Je komt gewoon met wat er hier en nu aandacht vraagt.

 

Delen = (h)erkenning vinden

Delen = helen

Katleen hoedt de cirkel, dit wil zeggen dat er aandacht en zorg is voor sfeer, veiligheid, vertrouwelijkheid en het groepsproces. Er is structuur als houvast: een ijsbrekende opener (35 min film), een deelronde en een zorgzame afsluiter. En de principes van een vrouwencirkel worden toegelicht.

 

De meeste tijd gaat naar de deelronde. Daarin mag je iets delen over wat jou raakt uit de film of wat deze bij jou oproept: een mijmering, een gevoel, een worsteling, een klein gelukske, … Of wat er nu voor jou speelt in je leven.

Delen = je een beetje gedragen voelen

 

Voel je welkom!


Praktisch

We cirkelen 3 keer, telkens op woensdagavond van 19u45 tot 21u30. Onthaal is voorzien vanaf 19u30. Data: 10 mei, 24 mei en 7 juni. Je engageert je voor de eerste sessie of meteen voor de ganse reeks (18 euro/sessie dus 54 euro voor de ganse reeks). Later aansluiten kan niet omwille van het groepsproces.


Je hoeft geen ervaring te hebben met een vrouwencirkel. Vanaf 20 jaar ben je welkom: jong en ouder, met of zonder kinderen, in relatie of alleenstaand, … verschillen overbruggend door vrouw-zijn en de meerwaarde van uitwisseling van ervaringen. We vormen een groep van minimum 6 en maximum 10 vrouwen.

Meer info of inschrijven? katleen.vuurvlinder@gmail.com

Deze cirkel is gedragen in een breder netwerk van Vrouwencirkels vzvw (www.vrouwencirkels.be)

Vrouwencirkel handen.jpg
bottom of page