Vrouwencirkel

Zin om deel uit te maken van een warme en veilige groep om te delen wat jou bezighoudt, onder gelijkgestemde vrouwen?

Dan is een vrouwencirkel misschien wat voor jou. Het is een oud ritueel: vrouwen kwamen altijd al samen om elkaar echt te ont-moeten en ervaringen te delen. Toch is dit anders dan een vriendinnenclubje. Het is geen social talk, ook geen therapie.

 

Het is wel een warme ontmoetingsplek waar echt geluisterd wordt, niet om te reageren, maar om te begrijpen en te laten zijn. Een plek waar je delen mag wat er in je leeft aan gedachten, vragen, twijfels, verlangens, gevoelens, … thema’s waarbij een luisterend oor en begrip deugddoend zijn. 

Het is een uitnodiging om er gewoon jezelf te zijn, met alle kleine kantjes, ook de meest kwetsbare. Je hoeft er dus niet te komen als je beste zelf. Je komt gewoon met wat er hier en nu aandacht vraagt.

 

Delen = (h)erkenning vinden

Delen = je een beetje gedragen voelen

Delen = helen

Katleen hoedt de cirkel, dit wil zeggen dat er aandacht en zorg is voor sfeer, veiligheid, vertrouwelijkheid en het groepsproces. Er is structuur als houvast: een ijsbrekende opener, een deelronde en een zorgzame afsluiter.

 

De meeste tijd gaat naar de deelronde. Daarin mag je iets delen - een worsteling, een klein gelukske, een dilemma, een mijmering, een gevoel, … -  over wat er voor jou nu speelt in je leven.

 

Als er nog tijd rest, kan er nog uitgewisseld worden over wat jou opviel, raakte, … in de verhalen van anderen.

 

Delen = (h)erkenning vinden

Delen = je een beetje gedragen voelen

Delen = helen

 

Overkoepelend werken we bewust met een aantal principes van een vrouwencirkel zoals holding space, sisterhood en keeping the secret.

Holding space wil zeggen dat alle verhalen en ervaringen er mogen zijn: ze kunnen rekenen op ieders aandacht en zorg. We zijn niet-oordelend aanwezig en geven geen ongevraagd advies.

Sisterhood wil zeggen dat we als goede ‘zussen’ aanwezig zijn: dat je je echt wil verbinden met de anderen gedurende deze 10 cirkels. Je hoeft geen vriendinnen te worden, maar gaat om met je zus zoals je zou willen dat met jou wordt omgegaan.

Keeping the secret wil zeggen dat er met wat in de cirkel verteld wordt, in de cirkel blijft. Het gedeelde blijft vertrouwelijk. 


Praktisch

We cirkelen 10 keer vanaf 1 februari, elke 2 weken telkens op woensdagavond van 19u45 tot 21u30 (niet in schoolvakanties). Onthaal is voorzien vanaf 19u30.
 

Data: 1 en 15 februari, 1 en 15 en 29 maart, 26 april, 10 en 24 mei, 7 en 21 juni.

150€ voor de ganse reeks.
 

Je hoeft geen ervaring te hebben met een vrouwencirkel. Vanaf 20 jaar ben je welkom: jong en ouder, met of zonder kinderen, in relatie of alleenstaand, … verschillen overbruggend door vrouw-zijn en de meerwaarde van uitwisseling van ervaringen. We vormen een groep van minimum 7 en maximum 10 vrouwen.

Vrouwencirkel handen.jpg